Let op: een huurovereenkomst voor kantoorruimte is geen handelshuurovereenkomst!

  1. Definitie

Huurovereenkomst voor kantoorruimte
Handelshuurovereenkomst
De huurovereenkomst voor kantoorruimte heeft betrekking op alle activiteiten die geen verband houden met handel, ambachten of industrie, d.w.z. een handelsactiviteit die geen kleinhandelsactiviteit is of niet toegankelijk is voor het grote publiek. De handelshuurovereenkomst heeft betrekking op gebouwen of delen van gebouwen die bestemd zijn voor de uitoefening van een kleinhandelsactiviteit of ambachtelijke activiteit waarbij er rechtstreeks contact is met het publiek.
Voor wie?

  • Voorbeelden: exclusieve verkoop aan groothandelaars of op afspraak enz.
  • Vrije beroepen die geen commerciële activiteiten uitoefenen: architect, binnenhuisarchitect, arts, tandarts, verpleegkundige, directeur van een onderzoekslaboratorium, notaris, boekhouder, landmeter, advocaat, rijinstructeur, verzekeringsexpert, grafisch ontwerper, stedenbouwkundige, technisch adviseur, gerechts­deurwaarder, bedrijfsrevisor… maar ook aanbrengers, consultants of andere strategische adviseurs.
Voor wie?

  • Voorbeelden: horeca-activiteiten, een bakkerij, een bloemenwinkel, kruidenierswinkel enz.
  • Vrije beroepen die commerciële activiteiten uitoefenen: verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar, vastgoedbeheerder…
  • Alle activiteiten waarbij er contact is met het publiek, zonder voorafgaande afspraak.

 

  1. Vergelijking

Huurovereenkomst voor kantoorruimte Handelshuurovereenkomst
Juridische status Geen specifieke juridische status. Huurovereenkomst naar gemeen recht. Handelshuurovereenkomsten worden geregeld door de wet van 30 april 1951.
Bepalingen De huurovereenkomst voor kantoorruimte wordt geregeld door de artikelen 1708 en 1762bis van het Burgerlijk Wetboek. Omdat de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek echter van aanvullend recht zijn, is er een grote contractuele vrijheid. Ook de gemeenschappelijke bepalingen van het Burgerlijk Wetboek voor de verhuur van onroerende goederen (artikelen 1708 tot 1762bis) zijn van toepassing
Huurder Natuurlijke persoon of rechtspersoon. De huurder moet ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
  1. Specifieke kenmerken van de handelshuurovereenkomst: duur en verlenging

  • De minimumduur van handelshuurovereenkomsten is negen jaar, om de huurder de nodige bescherming te geven en zekerheid te bieden dat hij gedurende een vrij lange periode zijn activiteit kan uitoefenen. Zo kan hij gerust de inrichtingswerkzaamheden uitvoeren die nodig zijn voor zijn activiteit en die afschrijven over de duur van de huurovereenkomst. Hij kan eventueel een handelsfonds oprichten, dat hij aan het einde van de huurovereenkomst kan verkopen.
    De overeenkomst kan uiteraard verlengd worden, maar moet in dat geval wel bij een notaris worden ondertekend. Een kortere duur is daarentegen niet mogelijk.
  • De verhuurder kan de huurovereenkomst dus niet vóór het einde van die termijn opzeggen. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, maar die moeten dan expliciet in de overeenkomst worden vastgelegd. Zo kan in de overeenkomst de mogelijkheid worden opgenomen om de huurovereenkomst tegen het einde van elke periode van drie jaar op te zeggen. De verhuurder kan de huurovereenkomst bovendien alleen maar opzeggen om het pand zelf te gebruiken en er een zaak uit te baten. De zaak mag worden uitgebaat door de eigenaar zelf of door zijn echtgeno(o)t(e), zijn (klein)kinderen, zijn (groot)ouders of die van zijn echtgeno(o)t(e).
  • De huurder heeft recht op drie verlengingen van de huurovereenkomst. Om zijn recht op verlenging uit te oefenen, moet de huurder de verhuurder hiervan per aangetekende brief op de hoogte brengen, tussen de 18e maand en de 15e maand voor het aflopen van de huurovereenkomst.
    Na de eerste termijn van negen jaar heeft de huurder nog recht op drie verlengingen van negen jaar. Dat betekent dat de huurder aan het einde van het negende jaar nog maximaal 27 jaar in het gebouw kan blijven.
  1. Specifieke kenmerken van de huurovereenkomst voor kantoorruimte/opslagplaats: minimale verplichtingen van beide partijen

De verhuurder is verplicht om:

  • de sleutels van het onroerend goed te overhandigen op de datum die in de huurovereenkomst is vastgelegd, zodat de huurder het pand kan gebruiken.
  • de nodige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren met het oog op het comfort van de huurder (veiligheid, hygiëne enz.).
  • de privacy van de huurder te respecteren, d.w.z. hij mag het pand niet betreden zonder voorafgaande toestemming.

De huurder is verplicht om:

  • de stedenbouwkundige bestemming van het pand (kantoor, opslagplaats, parking enz.) te respecteren.
  • zonder uitstel de huur en lasten te betalen op de vervaldata die in de overeenkomst zijn vastgelegd.
  • het onroerend goed te onderhouden en terug te geven in dezelfde staat als die van de plaatsbeschrijving bij intrede.

Deze verschillen hebben belangrijke gevolgen voor de beide partijen van de overeenkomst. De huurder moet op de hoogte zijn van zijn rechten, maar ook van zijn plichten wanneer hij de huurovereenkomst ondertekent, ongeacht of die professioneel of commercieel is. Hetzelfde geldt voor de eigenaar. Door een beroep te doen op de experten van Esset voorkomt u conflictsituaties tussen de partijen.

 

Meer weten over onze diensten?
Neem contact met ons op!
brokerage@esset-pm.be
02 / 340 24 88

 

Retour aux actualités