Waarom kmo’s nu best investeren in kantoorruimte

Natuurlijk is het ene geval het andere niet, maar feit is dat de economische situatie momenteel erg gunstig is voor bedrijven en in het bijzonder voor veel kmo’s in België, dat de rentevoeten zullen dalen, dat er mooie belastingenvoordelen zijn enz. Waarom zou je de sprong dus niet wagen?

Wat zijn de voordelen?

  • Vastgoed kopen is een teken van zekerheid en stabiliteit, zowel voor de banken, die een project met goede garanties kunnen financieren, als voor bedrijven die hun activa willen diversifiëren.
  • Een onmiskenbaar belastingvoordeel. Door de eigen kantoren te kopen, kan de manager van een kmo een vastgoedportefeuille opbouwen op kosten van het bedrijf, en de vruchten ervan plukken wanneer hij of zij met pensioen gaat. Dankzij verschillende belastingregelingen, naargelang van de situatie van elk individu, kan vastgoed worden teruggevorderd als onderdeel van hun privévermogen.
  • Jij hebt de touwtjes in handen! Als eigenaar kies je zelf wanneer je werken, renovaties enz. uitvoert. Een huurder is steeds afhankelijk van de goodwill van de verhuurder.
  • Alle kosten en uitgaven zijn aftrekbaar voor het bedrijf.

Welke opties zijn er?

  • Privé-aankoop: je koopt je kantoren en verhuurt ze vervolgens terug aan je bedrijf. Maar pas op voor de fiscale gevolgen: zakelijk huren worden niet op dezelfde manier belast als privé huren!
  • Bedrijfsaankoop: je bedrijf koopt zijn kantoren rechtstreeks, wat de waarde van het bedrijf verhoogt, klanten geruststelt en het bedrijf meer vrijheid geeft om eventuele werken uit te voeren. De kosten en werkzaamheden die aan het pand worden uitgevoerd, kunnen fiscaal worden afgetrokken. Opgelet: als het onroerend goed wordt doorverkocht, wordt de eventuele meerwaarde wel belast.
  • Heb je al eens gedacht aan een gezamenlijk eigendom? Wat is het? In België kan je een eigendom verwerven in de vorm van een gesplitste aankoop tussen je bedrijf en jezelf, waarbij het ene deel in blote eigendom is en het andere in vruchtgebruik. Deze techniek is legaal, maar er moet aan bepaalde criteria worden voldaan. Zo niet kan de regeling worden aangevochten door de autoriteiten.

Besluit:

Dit was geen volledig overzicht. Er zijn nog tal van manieren om binnen een bedrijf onroerend goed te kopen, wat een zeer goed alternatief is voor het huren van kantoorruimte. Elke situatie is echter uniek. Vraag daarom advies aan een of meer professionals! Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

Meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op!
brokerage@esset-pm.be
02 / 340 24 88

 

Retour aux actualités